Viatjar a través dels gestos

Has anat de viatge a un país i has fet un signe que no han entès? Després de conèixer els que et proposem a continuació i aprendre a utilitzar-los en cada cultura, ja no passaràs més vergonya!

Els gestos que fem i les actituds que prenem en el nostre dia a dia s’estan globalitzant. Però no podem parlar pas d’un llenguatge no verbal universal. Al contrari. De vegades els mateixos gestos volen dir coses molt diferents segons la cultura que els utilitza. Especialment rellevants són les diferències en els repertoris de gestos que anomenem “emblemes”, aquests que tenen un significat molt concret i que substitueixen sovint una paraula, com per exemple portar el polze cap a la boca com si fos el broc d’un porró, per indicar “beure”.

Aquests signes que fem amb les mans o amb el cos ens permeten transmetre un missatge ràpid de manera visual. Per això pensem que és molt pràctic quan viatgem i no coneixem l’idioma del lloc, però hem de ser cautelosos ja que molts d’aquests gestos amaguen riscos insospitats.

Tingues cura amb els següents:

  • Polze amunt. Significa una cosa positiva, “ok”, “d’acord”. A Iran, Grècia, Rússia i Àfrica Occidental és un insult semblant al dit del mig enlaire.
  • Creuar dits. Als països occidentals s’utilitza per atraure la sort, mentre que a Vietnam és una ofensa perquè simbolitza l’òrgan sexual femení.
  • V amb els dits. És un signe de victòria a Europa i de la pau a Nord Amèrica . Si el palmell de la mà mira cap a tu, és un insult a Anglaterra, Irlanda, Nova Zelanda i Austràlia.
  • Dit índex i polze units. Senyal d’ok. A Rússia, Brasil i Turquia és un gest vulgar i pot ser un insult contra homosexuals. A algunes parts de França i Bèlgica significa “zero”.
  • Dit índex i menovell estirat. Per nosaltres simbolitza unes banyes i significa que la teva parella t’és infidel. Però és un gest positiu per als fans de la música rock.
  • Palmell de la mà estirat. Indica “stop”, sovint es fa servir per parar els taxis. En canvi, si el fas a Grècia estaràs enviant algú a pastar fang.
  • Moure el dit índex com un ganxo cap a tu. Serveix per dir-li a algú que s’aproximi. A Filipines és ofensiu perquè només s’utilitza per cridar els gossos.
  • Senyalar amb el dit índex. Està mal vist en totes les cultures i és poc respectuós.
  • Tocar el cap. A Tailàndia, Laos i Sri Lanka on la cultura budista està molt present, es considera el cap com una part sagrada i per tant, no es pot tocar. Ni el dels nens!
  • Moviment del cap per indicar “sí” i “no”. Normalment es mou el cap de dalt a baix per indicar afirmació i el cap de costat a costat per mostrar negació. A Bulgària és a l’inrevés. A l’Índia torcen el cap cap un costat per dir “sí”.

Vols conèixer millor els emblemes d’altres cultures i reconèixer els gestos més ofensius i obscens?  Llegeix i mira les il·lustracions del llibre de Teresa Baró sobre aquest tema Guía ilustrada de insultos : https://www.teresabaro.comca/2013/11/10/nou-llibre-guia-ilustrada-de-insultos/