Vèncer la timidesa amb l’ús conscient del llenguatge corporal

Hi ha diversos tipus de teràpies per ajudar a un tímid a deixar de ser-ho. En aquest article veurem com l’ús conscient de la comunicació no verbal pot ajudar a superar aquesta barrera per a les relacions socials que afecta tantes persones.

El mètode és de fàcil aplicació i pots entrenar tu mateix a casa.

En primer lloc has de conèixer quins són els moviments, els gestos característics en la forma de comunicar-se (o de no comunicar) de les persones més introvertides. Podràs observar així els altres i aprendre a identificar-los. Però el més important és que també els podràs detectar en tu mateix. Aquest serà el primer pas per començar a canviar.

Els tímids, en general, s’amaguen, es comporten com si estiguessin espantats o protegint-se dels altres. Els molesta la visibilitat perquè tenen por de no ser prou guapos, simpàtics, intel·ligents o sociables. La por al rebuig i al fracàs en la relació els impedeix prendre la iniciativa, fins i tot estar receptius al contacte amb els altres.

En el món animal tenim una gran varietat d’exemples de resposta a una situació de perill: l’eriçó s’enrosca i treu les punxes, la tortuga enfonsa el cap a la closca, el camaleó es camufla per passar desapercebut, l’estruç amaga el cap sota l’ala pensant que no el veuran…

Com veus, davant una amenaça la tendència és intentar passar desapercebut, amagar-se, camuflar-se o ocupar el menor espai possible, protegint les zones vitals del cos com el pit, la cara…

I això ho fem també els humans, volem ser invisibles, ocupar poc espai, evitar els focus. Aquests són els nostres moviments:

 •  Camuflatge a través de la indumentària: ens vestim amb roba de colors discrets i de formes que no ressaltin nostre cos. Moltes vegades ens tapem excessivament.
 • Ens amaguem darrere els cabells o amb alguns complements com ulleres o bufandes.
 • Tendim a tancar el cos: enfonsem el pit, baixem el cap, protegim el tronc amb un encreuament de braços, posem les mans a les butxaques.
 • Evitem els espais grans i desprotegits. Busquem llocs que no comportin molta notorietat.
 • La gesticulació és més aviat reduïda i tancada.
 • La mirada és fugissera, evitem el contacte visual, mirem de baix a dalt.
 • El somriure pot ser de nerviosisme, d’inseguretat o de docilitat. Costa somriure d’alegria, obertament, mostrant les dents.
 • Pel que fa al parallenguatge, el volum de veu és baix, hi ha tendència a parlar de pressa i vocalitzar poc.

Respons a aquest perfil? Vols canviar la teva actitud i gaudir més de les relacions amb els altres? Segueix aquests passos per entrenar-te en una nova forma de comunicar.

 A casa:

 1. Vesteix-te sense amagar-te sota un munt de roba o complements.
 2. Posa’t davant del mirall i busca els aspectes més atractius del teu físic: els cabells, els ulls, el nas, la cara, les mans, les cames…
 3. Somriu i comprova com canvia la teva expressió. El teu rostre és més agradable i simpàtic.
 4. Estira el cos cap amunt, obre el pit, aixeca el cap. Mantingues el cos amb energia. Veuràs que resultes molt més atractiu. Si ets dona, no pretenguis amagar el pit. Si creus que en tens massa, pots dissimular-lo amb una roba folgada, però no encorbis l’esquena.
 5. Camina per casa teva en aquesta posició, amb el pas ferm i els braços movent-se al ritme. No abaixis el cap.
 6. Practica-ho cada dia 10 minuts durant una setmana, com a mínim.

Al carrer:

 1. Segueix practicant l’exercici anterior al carrer. No tinguis por, ningú se n’adonarà. Al contrari, començaràs a percebre el canvi d’actitud dels altres.
 2. Camina pel centre de la vorera. Somriu a les persones conegudes i mira-les uns instants als ulls, saluda amb el cap o amb la mà si són lluny.
 3. Mira els desconeguts quan et creuis amb ells però no mantinguis la mirada durant massa temps.
 4. Cada vegada que entris en una botiga, transport, cafeteria, saluda en veu alta i clara. Dirigeix-te amb un somriure als empleats i mira’ls als ulls quan parlis amb ells. Podràs veure immediatament la seva reacció positiva.

Amb aquests exercicis acostumaràs el teu cos a moure’s d’una manera segura, oberta i més sociable. Després de repetir-ho moltes vegades et sentiràs més còmode en aquests moviments i al final et sortirà de forma inconscient. I, el més important, de seguida podràs apreciar el resultat de la teva nova imatge i la teva nova forma de comportar-te. Perquè els altres et tractaran segons com et veuen. Quan tu t’obres, els altres tendeixen a correspondre’t.

Pots trobar més exercicis i més informació sobre el tema en el llibre La gran guia del llenguatge no verbal Ediciones Paidós.  www.ellenguajenoverbal.com

Pots veure a la secció de Comunicació no verbal de Para Todos la 2, on parlem de vèncer la timidesa.

Pots veure a la secció de Comunicació no verbal de Para Todos la 2, on parlem de vèncer la timidesa.