SOLUCIONS DE COMUNICACIÓ #2 Com fer un brindis en un esdeveniment d’empresa

Como fer un brindis en un esdeveniment d’empresa

 

Qualsevol persona que vulgui estar a l’alçada en un esdeveniment social ha d’estar preparada per pronunciar un discurs i, per descomptat, també un brindis.

A l’empresa, es presenten moltes ocasions per a la celebració i no només els caps han de fer-ho, sinó que l’honor pot recaure en qualsevol treballador. Per no passar una mala estona i sense que es recordi com el pitjor moment de la vetllada, aquí tens alguns consells.

 

Què és un brindis?

És un breu ritual on es beu a la salut d’algú i se sol donar en el marc d’una celebració. Ha de ser molt breu, perquè es fa amb la copa a la ma mentre la resta de convidats estan asseguts. En el moment d’aixecar la copa, tothom es posa dempeus per brindar.

És un discurs positiu, d’agraïment, per felicitar o per desitjar el millor als assistents.

Pot tenir un toc emotiu i és molt recomanable afegir-hi una dosi d’humor.

En l’àmbit professional, acostuma a fer-lo una persona de rang superior però també es pot cedir aquest protagonisme a una altra persona de l’organització. És molt habitual que als nous empleats se’ls demanin unes paraules al final del sopar.

Com fer un brindis?

 

Protocol

Parlar bé exigeix claredat mental i bona dicció. L’alcohol que prenguis durant el sopar no serà el millor aliat.

Acostuma a fer-se després de les postres. S’ha d’esperar que tothom tingui la copa servida.

No comencis fins que hi hagi silenci. Amb el gest de posar-te dret, els convidats sabran que és l’hora del brindis i no cal colpejar la copa amb el ganivet.

Les copes s’aguanten per la columna i no per la part del continent.

Tots els comensals faran el gest de beure, encara que no prenguin begudes alcohòliques i es considera descortès brindar amb aigua o altres tipus de begudes de menys categoria.

Mentre es parla, la copa queda a l’alçada de l’estómac i no es sacseja d’una banda a l’altra amb els gestos.

Un cop acabem de pronunciar el breu discurs aixequem a l’alçada dels ulls les copes cap endavant i, després de dir “salut” o alguna paraula com “enhorabona”, “bones festes”, etc., tots els comensals beuen dempeus. Un cop fet el primer glop, poden seure.

No es xoquen les copes. Si són de vidre es poden trencar. No s’ha de fer contorsionisme entre els convidats per arribar a xocar amb els de l’altre extrem de la taula.

És poc elegant dir “xin-xin” o “Sant Hilari…”, a no ser que sigui una trobada molt informal.  

 

Què dir en un brindis?

Un brindis no és un discurs llarg. No és adequat en un sopar de Nadal d’empresa, per exemple, aprofitar aquest moment per fer un resum de les activitats de l’any o comentar el resultat econòmic. El contingut és més emotiu, amb anècdotes personals, parlant d’experiències compartides. És un bon moment per reconèixer l’esforç i la dedicació dels empleats, promoure el sentit de pertinença i els valors de la marca i animar a seguir treballant amb il·lusió.

  • Ha de ser breu, comprensible i amè.
  • Ha d’estar preparat i assajat. Millor llegir un guió que desviar-se del tema o quedar-se en blanc.
  • No cal dir “seré breu”, se n’ha de ser. I només es pot dir “per acabar” un cop.
  • Acaba amb una frase de tancament i evita el “ja està, això és el que us volia dir”.
  • Un cop acabat el discurs, s’ha de fer una pausa, mirar a tothom, aixecar la copa i pronunciar “salut”, “Bon Any” o “Bon Nadal” i fer un glop. Després d’això tothom seu i continua la festa.

 

Una darrera recomanació: qualsevol pot gravar aquest brindis i divulgar-ho a les xarxes. Procura no improvisar, no criticar ningú de l’empresa; no és el moment per queixes ni comentaris despectius.

 

Bones festes!