Ser o no ser: parlem de visibilitat

Pots veure a la secció de Comunicació no verbal de Para Todos la 2, on parlem de la visibilitat.

Si no ens veuen, no existim

Ser tímid i reservat no és un defecte. Hi ha persones que són felices en l’anonimat i amb un cercle de relacions personals molt reduït.

Però és molt habitual que en la nostra societat, les obligacions professionals i també alguns reptes personals ens portin a relacionar-nos fora del nostre àmbit més proper. Hem de ser visibles, fer que el nostre nom soni, que recordin la nostra cara i que la relacionin amb el que nosaltres desitgem potenciar, vendre o divulgar. Necessitem tenir una imatge determinada i donar-la a conèixer.

La visibilitat no sempre és positiva

Cadascú ha de pensar fins on vol fer arribar aquesta visibilitat i per què:

 • Ampliar el cercle d’amistats
 • Tenir més contactes professionals
 • Augmentar la cartera de clients
 • Aconseguir notorietat pública
 • Ser mediàtic

Però aquesta visibilitat té cara i creu perquè qualsevol relliscada, qualsevol notícia negativa sobre nosaltres tindrà una major repercussió sobre la nostra imatge. A part, com més visibilitat menys privacitat. Els mitjans de comunicació, per exemple, consideren més atractiva una notícia si la protagonitza una persona coneguda.

Hi ha notorietat en negatiu

Es pot destacar en positiu o en negatiu. Alguns busquen notorietat a qualsevol preu i això té un efecte bumerang. Hi ha éssers voraços de protagonisme que es converteixen en depredadors dels possibles rivals, quan es troben davant de tercers o davant les càmeres. Voler cridar l’atenció i ser sempre el centre de totes les mirades no transmet una bona imatge sinó tot el contrari: ansietat, excés d’ambició, manca de confiança en un mateix…

A més, l’altaveu de la visibilitat serà el botxí de la nostra reputació quan es parli malament de nosaltres, apareguin rumors que ens perjudiquen o ens esquitxi algun escàndol. Molts es guanyen mala reputació dia a dia amb el seu comportament egoista, males maneres, vulgaritat, excentricitat o mal gust en el vestir.

La visibilitat es pot planificar

Podem decidir en quins àmbits i fins on volem que arribi la nostra imatge: cercle professional, abast geogràfic, mitjans de comunicació, etc.

I també podem planificar el procés a seguir: assistir a actes de “networking” o esdeveniments socials per ampliar la xarxa de contactes, fer xerrades, participar més activament en la vida del barri, entrar a l’associació de pares o en una ong. Però a més de on, amb qui i el què, també és important pensar en com aconseguir que et vegin.

Les persones tímides també poden ser visibles

Encara que els costi, encara que estiguin més còmodes instal·lades en l’anonimat, en el silenci i protegides per les persones de confiança, molts cops no els queda més remei que sortir de la closca si volen aconseguir determinats reptes professionals o personals.

Si ets un d’ells, aquí tens els 10 passos que poden facilitar-te la sortida a llum:

 1. Elimina qualsevol pensament negatiu sobre els altres: “Em miraran malament.” “No m’entendran.” “Em jutjaran.” “Només hi ha hipocresia.” “Tots es mouen per interès.”, etc.
 2. Elimina pensaments negatius sobre tu mateix: “Jo sóc diferent i ningú m’entén.” “Sóc invisible i sempre ho seré.” “No tinc res interessant per explicar”, “Em sentiré com un babau.”, “No sabré què dir. “,” No sóc simpàtic i no sé dir res divertit. “,” Tan lleig que sóc … “, etc.
 3. Visualitza’t com una persona amb habilitats socials. Imagina’t parlant amb desconeguts o persones amb les que vols entaular una conversa. Visualitza’t en moviment i amb un somriure a la cara.
 4. Vesteix-te per a l’ocasió. Procura tenir un bon aspecte i atreveix-te a posar-te alguna peça especial: un barret, un fulard vistós, uns pantalons extremats, un calçat d’un color poc comú, etc. No cal semblar un pallasso. Un detall pot donar-te el toc de distinció.
 5. No arribis el primer ni l’últim. Observa els assistents a l’acte i com es relacionen. El més fàcil és entaular conversa amb les persones que estan soles. Però no t’hi enganxia i procura obrir-te a noves relacions.
 6. No temis ocupar els llocs centrals i situa’t sempre d’esquena a la paret. Això et permet veure tot el que passa a l’esdeveniment, que els altres et vegin a tu i estar obert a noves relacions.
 7. Mou-te amb seguretat i serenitat. No et mostris ansiós, nerviós. No simulis que estàs ocupat consultant els missatges o que parles per telèfon. És ridícul i t’estàs tancant a possibles acostaments d’altres persones.
 8. Si algú et mira, no desviïs la mirada. Respon-li amb un somriure. Potser, així tindràs l’oportunitat de coneixe’l.
 9. Sigues cortès. L’educació sempre deixa un bon record.
 10. Transmet bon humor i optimisme. Solem rebre el mateix que hem donat.

Com t’ho fas tu per obrir-te pas, fer que et vegin i aconseguir que t’escoltin?