Què podem fer perquè ens escoltin?

No es tracta només de tenir alguna cosa interessant a dir sinó de com dir-ho. Per a això hem d’ajudar-nos de les habilitats de comunicació no verbal.

Els gestos poden contribuir a captar l’atenció i a generar interès fins i tot abans d’obrir la boca…

La forma d’asseure’ns, per exemple i on ens asseiem. Si podem escollir hem d’evitar els racons o les zones més discretes de la sala o del voltant de la taula. Cal buscar la centralitat, si es pot. La forma de seure ha de ser dreta i cap endavant, amb el cap aixecat, i mirada viva i directa cap a la persona o persones que porten la veu cantant. Hem d’indicar atenció i intenció de participar activament en la conversa. Però si podem triar és millor estar dempeus, així passem a ser el centre d’atenció i podem projectar una veu amb més presència.

Quan ens interrompen, què podem fer?

Seguir parlant, mantenir el mateix to de veu, fins i tot elevar-lo i mirar fixament als ulls de la persona que ens interromp. Avançar el cos i fer el moviment d’elevar-no per resultar més alts i amb una disposició a l’atac. Si això no és suficient haurem de fer un senyal amb la mà perquè esperi, tocar-li el braç per aturar-lo.

Què és el que provoca que en una reunió, o en un dinar, per exemple, sempre parlin els mateixos? Perquè ens escoltin, cal cridar més? Parlem d’això en la secció de comunicació no verbal de Para Todos la 2.

 

Per cridar més no ens escoltaran més.