La contaminació acústica i les relacions personals

Foto : Mr. Pessimist, cc

Et crispen els ambients sorollosos? La música no desitjada et molesta? Valores el silenci? Si és així, ets sensible a la contaminació acústica. Uns quants consells poden ser útils per conviure-hi.

Medi ambient sonor

Vivim immersos en un “paisatge acústic”, que pot ser bonic i agradable o bé hostil i estressant. És un medi ambient sonor, que es contamina igual que l’aire, l’aigua i la terra. I els humans ens comportem en funció de com és aquest ambient. Els sons ens fan sensació de benestar o de malestar, ens afecten la capacitat d’atenció, l’estat d’ànim. I això també  repercuteix en el nostre llenguatge corporal i, en general, en tot allò que comuniquem.

La nosa del soroll

Tant si és de trànsit, d’activitat laboral o de cridòria, el soroll ambiental ens provoca tensió perquè hem de fer més esforç per comprendre a una altra persona i per fer-nos entendre. Hem d’alçar la veu, cosa que podria oferir una imatge de certa agressivitat. I desitgem acabar i marxar de seguida.

El soroll és el so no desitjat, però el que ens molesta a nosaltres potser no fa nosa a una altra persona. La música, les campanades d’una església o el cant dels ocells poden ser el so més agradable del món o bé un soroll molt molest. Els crits dels aficionats no són contaminació acústica en un estadi de futbol, però sí que ho són de nit al carrer.

Sens dubte les societats urbanes i els entorns industrials necessiten més silenci. Com que és una qüestió de salut pública, hi ha intents de regulació del soroll ambiental, especialment a les ciutats. Però per aconseguir un ambient sonor agradable hem de prendre consciència que no es tracta només de la intensitat dels sons, sinó també de la freqüència i la durada, ja que la continuïtat o la intermitència també ens poden irritar, cansar o fer perdre la concentració.

Els usos de la música

La música pot considerar-se soroll en molts contextos, per exemple la que sona pels altaveus del transport públic i no podem escollir escoltar-la o no.  Aleshores és una intrusió en el nostre espai personal.

També hi ha música d’ambient en botigues i restaurants, en principi per fer l’estada més agradable, però de vegades es posa perquè sí, sense pensar en el client. En d’altres casos, és positiu triar una música que vagi en la línia de l’estil de la decoració del local i del tipus d’activitat. Sovint la música pot esmorteir altres sorolls de fons, incloent-hi converses properes, cosa que ajuda les persones que estan en l’establiment a tenir la sensació de major privacitat.

En canvi, si posem música a un volum tan elevat que entorpeix la conversa esdevé un element negatiu, ja que caldrà alçar la veu per entendre’s. I això augmenta el soroll ambiental i es crea un clima estressant i desagradable.

Ambients sonors agradables

L’ambient sonor s’hauria de tenir en compte en el nostre dia a dia, quan escollim els llocs per les nostres activitats i les nostres relacions, perquè el so pot afectar tant o més que la temperatura, la llum o el desordre, i sens dubte tindrà influència en el nostre comportament i en el de les altres persones.

Si no es pot aconseguir l’ambient desitjat a casa o a la feina, es pot buscar una alternativa. Por exemple, si a la teva empresa hi ha molt soroll per la maquinària, no serà el millor lloc per tenir una conversa llarga i tranquil·la. Si vols parlar amb el teu fill, apaga la televisió. Evita qualsevol distorsió.

És important que ens comportem de forma respectuosa amb el medi ambient en què ens trobem: de la mateixa manera que no embrutem el bosc o no fumem al metro, evitem contaminar l’ambient amb sons no desitjats pels altres, és a dir, sorolls.

Per a saber-ne més sobre la contaminació acústica, mira aquest vídeo del programa A punto con la 2 de TVE (23/5/16).