La bona gestió de la comunicació dels Mossos d’Esquadra

En una societat com la que vivim és normal que la informació flueixi de manera descontrolada i sense cap filtre. Davant l’allau de dades, els mitjans de comunicació han de fer una feina important de filtratge. No s’hi val tot i s’ha de vigilar molt la informació que es transmet. Això és el que han hagut de fer aquests darrers dies els Mossos d’Esquadra. La comunicació que van fer dels atemptats de Barcelona a les xarxes socials ja és un cas d’èxit a tenir en compte.

En declaracions a La Vanguardia, Patricia Plaja, cap de comunicació de Mossos d’Esquadra, explica que ja feia dos anys que es treballava en com comunicar aquests actes. Un treball que es va realitzar juntament amb el departament de comunicació de Protecció Civil. “Cada vegada que passava alguna cosa en altres països, seguíem la informació que donaven els cossos policials. Després vam començar a elaborar un protocol per veure com ho hauríem de fer nosaltres”, afirma Plaja.

La cap de comunicació explica al diari que tenen dues prioritats: “informar i donar servei a la ciutadania”. Davant la gran quantitat de mitjans que volien saber què estava passant, les xarxes van esdevenir un canal per establir contacte directe. “El que preteníem és que tothom sentís que tenia un policia al seu costat que li expliqués el que estava passant, amb la reserva de no donar informació que pogués posar en perill la investigació”.

Les claus de l’èxit de la comunicació dels Mossos han sigut:

  1. Immediatesa: tenir una reacció ràpida.
  2. Només donar informació 100% certa.
  3. Utilitzar un llenguatge clar i directe.
  4. Mantenir la professionalitat, la neutralitat i el respecte.
  5. Multilingüisme.
  6. Implicar els ciutadans: que trobin resposta a la incertesa i que puguin col·laborar en la investigació.

En aquest cas, parlar d’èxit és parlar de confiança, tant per part dels ciutadans com dels professionals que cobreixen les notícies. N’és una mostra, el compte de Twitter dels Mossos que quasi ha triplicat els seus seguidors en només deu dies.