Els símbols gestuals de la lluita i el poder

En el nostre repertori gestual també figuren els gestos simbòlics.

icialment són salutacions o emblemes però acaben sent un gestos – símbol que un col·lectiu determinat entén i comparteix. Els seguidors d’una ideologia, un moviment social o un règim polític, se senten identificats amb aquest gest igual que amb altres símbols com uns colors, una bandera o un himne. Utilitzar aquesta salutació o gest distintiu fa que se sentin part d’un mateix col·lectiu amb una ideologia i una missió comuna. No onblidem, però, que els règims totalitaris el van utilitzar precisament per sotmetre a tots els ciutadans a un ritual de poder que pretenia eliminar qualsevol mostra de dissidència.

 En aquest programa podem veure els següents gestos polítics o ideològics:

 1. Mà alçada, salutació feixista de Mussolini.
 2. Braç estès i mà rígida, salutació nazi, utilitzat per Hitler i el nacionalsocialisme.
 3. Braç i mà drets alçats, salutació de la Falange Espanyola, utilitzat pel seu líder José Antonio Primo de Rivera i després adoptat pel franquisme.
 4. Puny esquerre enlaire, símbol de la major part dels partits socialistes i comunistes , així com d’altres moviments reivindicatius i de lluita pels drets de diferents minories.
 5. Puny alçat verticalment amb guant negre i cap cot, símbol del black power, moviment de defensa dels drets dels negres. 
 6. Dits polze i índex formant una L, símbol de Cory Aquino, l’opositora del president Marcos a Filipines. La L és la inicial de la paraula ” laban”, en l’idioma de Filipines: “lluita “.
 7. Polze, índex i dit del mig en alt, gest identificatiu del poble serbi, ja utilitzat pel seu exèrcit en els anys quaranta.
 8. Signe d’OK alçat amb els dits cor, anular i petit aixecats, símbol dels nacionalistes macedonis. 
 9. Avantbraç dret creuat horitzontalment just sota del pit. Salutació zoguista, que feien els partidaris de l’últim monarca d’Albània, Zog I.
 10. V de victòria, gest que van utilitzar els aliats per animar els seus ciutadans en la segona Guerra Mundial. Popularitzat per Churchill. Més tard es va utilitzar als EUA d’Amèrica per protestar contra la guerra del Vietnam i es va convertir en el símbol de la pau. Utilitzat també pel moviment hippy.
 11. Mans obertes aixecades, senyal de ” mans netes”, terme que adopta diferents significats segons els països. En general vol dir transparencia, innocència i anticorrupció. A vegades aquestes mans estan pintades de blanc. 
 12. Triangle dibuixat amb les dues mans, simbolitzant una vagina. Gest reivindicatiu del feminisme.

Per concloure podem observar que tots aquests gestos es fan habitualmente per sobre del cap, per fer-los visibles, per transmetre coratge i animar a la lluita

Accede al video de Para Todos La 2 para ver Los gestos políticos.