Els gestos que fan mal

No solament una bofetada ens pot fer mal al cor. Sense arribar a tocar-nos, hi ha gestos que ens fan mal, ens humilien o ens fan posar en tensió. De vegades és difícil saber reaccionar serenament i és que les ofenses silencioses són més difícils de contestar: a l’emissor sempre li queda la possibilitat de negar que els seus gestos tenen el significat que el receptor els dóna. De vegades són ràpids, subtils, ambigus, difícils de concretar o descriure,  vet aquí el seu gran poder d’irritació.

Aquí en tenim alguns:

Els que ignoren: silenci per resposta, mirar cap a un altre costat evitant el contacte visual.

• Els que desaproven: silenci que significa “callo per no dir-te el que penso”, ganyota de fàstic, rictus d’incredulitat o escepticisme, etc.

• Els provocadors: tapar-se les orelles, els emblemes de felicitació en sentit irònic, etc.

• Els de rebuig: mà que rebutja imaginàriament el que algú ha dit, mirar a un altre costat, etc.

• Els insults gestuals: fer la botifarra, dit impúdic i molts més.

• Els arrogants i d’autoritat: cop de puny a la taula, mirar per sobre l’espatlla o per sobre les ulleres, mans a les butxaques, peus a la taula, mans al clatell, etc.

Aquesta llista només és una mostra del vast repertori de senyals negatius que podem enviar conscientment o inconscient, amb tota la mala intenció o innocentment. Evitar-los ens estalviarà conflictes quotidians a casa, a la feina i al carrer. Encara que ens sembli que estem en el nostre dret d’expressar-se lliurement, qualsevol expressió que pugui ferir una altra persona provocarà un deteriorament en la relació, perquè a ningú li agrada sentir-se menyspreat. La paraula assertiva, en canvi, serà una manera de construir relacions més sòlides i agradables.

Accedeix al video de Para Todos la 2