Els beneficis del riure

A mitjans del s XX el psiquiatre William Fry va encunyar el terme Gelotologia per designar la ciència que estudia els efectes del riure. Avui les recerques estan relacionades amb la biologia, amb la neurologia i la psicologia entre d’altres àrees. Perquè el riure és un fenomen biològic però també psicològic, social i cultural.

Ens provoca hilaritat alguna cosa que sigui il·lògica en el nostre marc mental, en el nostre pensament, alguna cosa que no esperem, l’absurd, la ridiculització, els temes tabú, l’exageració, els problemes i errors dels altres, però també els nostres…
El riure que neix de l’ humor és solament un tipus de riure. També tenim el riure cruel, de vergonya, de tensió, de superioritat, de sarcasme.
I poden provocar-la d’altres estímuls com les pessigolles o els efectes d’algunes drogues, competir, guanyar, equivocar-te…

El riure és contagiós
En veure a algú que s’ho passa en gran o en escoltar riallades s’activen sistemes neuronals que provoquen una reacció espontània de més riure. I així es va contagiant entre diverses o moltes persones, encara que no sàpiguen què és el que ha originat aquesta reacció.
Per aquest motiu els humoristes prefereixen actuar davant grups nombrosos perquè l’efecte s’expandeix més.

El riure és universal; l’ humor, no.
El riure és universal, el que no és universal és el que provoca el riure. La hilaritat és provocada per un estímul que es produeix en el nostre cervell per algun motiu. Pot ser la caiguda d’ algú, un error que nosaltres mateixos cometem, un joc de paraules o la idea que considerem desgavellada d’ algú altre. Per això riem de les coses que ens semblen estranyes, absurdes en la nostra cultura o en el nostre idioma. Es diu que solament domines una llengua i estàs integrat en una cultura quan entens els seus acudits i et fan gràcia.

Funció socialitzadora

El riure genera benestar. La persona que provoca que riguem quedarà relacionada amb una emoció positiva, amb una sensació agradable, física i psicològicament parlant.
La utilitzem com a forma de relació cordial quan trobem a algú casualment i el saludem amb simpatia. Quan comencem una reunió de forma distesa o en un sopar recordem aventures del passat.
Les persones que comparteixen riures se senten més unides, hi ha més complicitat entre elles i baixa la rivalitat. És important, doncs, que riguin els germans, les parelles i la família sencera. S’ha comprovat que les parelles que comparteixen riures són més duradores. Cal estar de bon humor, sortir, anar al cinema, a veure una comèdia i tot el que ens pugui fer riure.
La risoteràpia
S’ha comprovat que aporta grans beneficis tant a les persones individualment com als grups. És una teràpia eficaç, per exemple contra la gelotofòbia, que és la por al ridícul, al fet que s’en riguin d’un mateix.
I no solament obtenim beneficis psicològics i socials sinó també físics. Produeix una sèrie de reaccions químiques: redueix el cortisol que és l’hormona de l’estrès i ens fa alliberar endorfines, les hormones del plaer i serotonina, que té efectes antidepressius.
Per tot això és un bon antídot contra l’ansietat i la depressió. I una altra bona notícia: 200-300 espasmes equivalen a uns 10 minuts d’exercici físic.

Hi ha diferències entre homes i dones?
Tots riem, però no de les mateixes coses ni al mateix moment ni amb els mateixos objectius.
En la nostra cultura tradicionalment, els homes han cortejat a les dones intentant ser graciosos i, en provocar que riguin, aquestes baixen tot tipus de resistències.
Les dones riuen molt entre elles, i tenen un sentit de l’ humor diferent al dels homes. I és perquè l’ humor és relatiu, depèn dels marcs mentals de cadascun i de cada cultura. Per activar la hilaritat primer cal entendre i després ha de fer gràcia. Doncs amb freqüència el que li fa gràcia a un home no li fa cap gràcia a una dona i a l’inrevés.

En circumstàncies normals, el riure alegre és la millor forma de relacionar-te amb els altres de manera reeixida.

risas

 

Pots veure el video sobre el riure en la societat, al programa A punto con la 2 de TVE .