L’ús de la pissarra portafolis per a les teves classes i presentacions

La veritat és que no puc donar una classe sense una pissarra o un flipchart. Sempre necessito tenir a mà una superfície on escriure, fer gargots, anotar, representar algun gràfic senzill. Ho combino, de vegades amb un powerpoint, però quan vull de debò que els meus alumnes s’impliquin al màxim en l’activitat, no hi ha res millor que utilitzar aquesta rudimentària pissarra amb fulles de paper.

Quan ja hem passat per les diferents fases de l’ús del powerpoint, és a dir, la fase inicial d’eufòria, l’ús generalitzat -i l’abús- de l’eina, les crítiques a la seva eficàcia comunicativa… molts s’adonen que els mitjans més senzills són de vegades els més eficaços. Per fortuna a les escoles segueixen utilitzant pissarres i en gairebé totes les empreses tenen a mà a tota sala de reunió o formació una pissarra portafolis.

Cada mitjà té la seva utilitat i el seu moment. Cal valorar quin és el mitjà més adequat a cada tipus de presentació i el que més ens convé segons els resultats que vulguem obtenir. Vegem alguns avantatges i desavantatges d’aquesta eina.

Desavantatges
El principal desavantatge és que és la seva visibilitat és limitada. En una sala molt gran amb públic molt nombrós, solament ho veuran unes poques dotzenes de persones. Per tant ho utilitzarem per a presentacions d’equip, formacions en grups de no més de 35 persones, i en activitats no gaire formals.

Molts defensaran que no pot competir amb unes diapositives de powepoint, ordenades, acolorides, potser amb imatges espectaculars i excel·lents gràfics. Cert. Però no oblidem que de vegades l’important no és el contingut de la diapositiva sinó la idea que el públic percep i la capacitat del ponent per contagiar l’entusiasme o per activar als assistents.

Avantatges
Des del punt de vista tècnic és que és fàcil d’usar, no es necessiten habilitats especials, ni contrasenyes, ni electricitat, es pot transportar, es pot guardar el que escrius, és compatible amb tot…

Una de les formes d’ús és la presentació prèviament preparada, és a dir, tenir ja escrits i il·lustrats convenientment els continguts i així evites haver d’escriure o dibuixar donant l’esquena al teu públic i perdre temps. Aquesta presentació es pot guardar, enrotllada i la pots utilitzar moltes vegades.

En aquest vídeo del programa A punt amb la 2 de TVE parlem de l’ús de les pissarres portafolis com a dinamitzador i com a suport per al ponent.

Snapshot 1 (01-04-2016 18-39)

Accediu al video per a saber-ne més sobre l’ús de les pissarres portafolis en una presentació.