Combatre l’edadisme

 

Què és?

L’edadisme és la discriminació per raó d’edat i afecta sobretot a les persones de més de 50 anys. Encara que ha existit en totes les èpoques, a la nostra societat és especialment rellevant perquè, tot i tenir cada vegada més persones d’edat avançada, socialment es valora per sobre de tot la joventut, la bellesa, la rapidesa i l’ús de la tecnologia.

Com es manifesta?

Es considera que les persones a partir de certa edat ja no són productives a nivell laboral, que no estan al dia, que perden les seves capacitats físiques o mentals, que la seva experiència ha quedat obsoleta.

Socialment, hi ha creences limitadores pel que fa a la seva vida sentimental i sexual, les activitats que poden realitzar o l’aspecte que decideixen tenir.

Unes de les manifestacions més cruels es donen en l’entorn familiar. Els excloem, de converses, d’activitats, de viatges o celebracions. Prenem decisions que els afecten sense consultar-los. Parlem d’ells en la seva presència com si no poguessin sentir-nos o no els afectés el que podem dir.

Però el més greu és l’abandonament, el maltractament, l’assetjament, l’extorsió o el robatori. Tot tipus d’abusos aguaiten a la gent gran, tot i que poques vegades s’atreveixen a denunciar-ho.

En molts casos, l’edadisme és més subtil. Apareix en converses quotidianes, en comentaris que sorgeixen sense adonar-nos-en, que estan tan integrats, que la majoria de les vegades no som ni conscients que poden ofendre a les persones que els reben. Diem amb tota naturalitat, per exemple, “De jove, era tan maca …!”. Donant per descomptat que la bellesa té una edat; que no podem envellir i ser bells encara.

També solem utilitzar expressions del tipus “se’t passarà l’arròs …”, com si algunes coses només poguessin fer-se o sentir-se a certa edat. ¿Enamorar té edat? ¿La capacitat d’il·lusionar per coses noves té edat?

Tan sols ens podem enamorar fins a una certa edat?

L’autoedadisme

Moltes vegades, són les mateixes persones grans les que es discriminen per edat. Perquè aquesta exclusió per edat és tan poderosa i tan acceptada que de vegades l’assumeixen els propis discriminats. Això podria denominar-se autoedadisme. Ho veiem quan ells mateixos són els que utilitzen expressions tipus “ja, a la meva edat, què puc esperar?” O temen realitzar determinades activitats o expressar opinions per por de la reacció dels seus familiars.

El món que ens espera

Et proposo que et fixis cada dia en aquest aspecte de les relacions humanes per dibuixar, entre tots, una societat més justa i més sàvia. Una societat que no valora als seus majors perd coneixement i memòria, perd una valuosa experiència i molt d’amor.

Paradoxalment, cada vegada hi ha més mostres d’edadisme en una societat destinada a envellir. Als països desenvolupats, cada vegada vivim més anys i disminueix la natalitat. Els “grans” són ja un públic objectiu que la indústria, els polítics i la publicitat valoren perquè representen ingressos i vots. Potser els veurem valorats per les marques i els infravalorarem a les cases i al carrer.

Val la pena pensar-hi perquè és ben probable que l’edadisme ens acabi afectant a tots.

 

baby-boomer-442252_1920

Lluitem per una societat que valor la nostra gent gran

 

Podeu accedir al vídeo en què parlo sobre aquest tema al meu canal de Youtube:

Vídeo edadisme llenguatge no verbal