Claus per cultivar el teu carisma

El carisma és la qualitat de la personalitat que ens fa més atractius als altres, fa que les nostres opinions i idees siguin millor rebudes i fins i tot que siguem imitats en la nostra manera de vestir o de comportar-nos. És una barreja de caràcter, habilitats socials i capacitat de persuasió.

Com podem potenciar-lo?

  • Autocontrol en l’expressió d’emocions i pensaments: no posar-nos a la defensiva, no enfonsar-nos davant d’un atac o ni respondreuna reacció agressiva són els nostres pitjors enemics.
  • Ser persones observadores, curioses, receptives, per conèixer millor el món que ens envolta i la condició humana.
  • Tenir un esperit crític i opinions pròpies.
  • Creativitat per afrontar les situacions de la vida d’una manera diferent a la convencional, trobar noves solucions a vells problemes, prendre decisions que sorprenguin als altres i anar un pas per davant de la resta.

Podem millorar les nostres habilitats socials i entrenar les habilitats de persuasió i seducció.

La posada en escena és fonamental

El carisma té un vessant visual molt important. El que compten no són tant les idees sinó la forma de transmetre-les, la forma de relacionar-se i la imatge resultant.

Cal planificar on i quan apareixem. La nostra presència i visibilitat és important però també ho és la nostra absència. Si estem sempre a tot arreu podem ser pesats. La nostra imatge ve donada per on estem però també per on no estem.

També és clau dominar el silenci, parlar quan hi ha alguna cosa important a dir i no només per omplir el silenci ens confereix un aire de persones sàvies i reflexives.

Identificar i imitar les persones carismàtiques pot ajudar?

Sí, per reconèixer les habilitats d’una persona especial. Però no per convertir-nos en clons. La persona carismàtica ho és perquè és diferent a les altres, si la imitem no tenim res original, ens convertim en una vulgar imitació que pot ser ridícula. Cadascú ha de trobar el millor de si mateix i expressar-se amb autenticitat. 

Accedeix al vídeo de Para Todos la 2 per veure la secció de Comunicació no verbal sobre el carisma.