#BIST100: El repte de promoure la ciència des de la infantesa i visibilitzar les dones científiques

Els canvis més importants en una societat s’aconsegueixen amb esforç,  constància, des de diversos formats i treballant conjuntament tants col·lectius com sigui possible.

Quan parlen de dones professionals i directives i la necessitat de fer-nos més visibles, hem de parlar també de dones científiques, tant si són a les empreses com a la universitat. I vull parlar avui precisament d’aquest col·lectiu que s’ha organitzat per fomentar l’estudi de la ciència a les escoles, des de les primeres etapes i promoure l’interès de les nenes per a les disciplines científiques.

És una iniciativa de BIST (Barcelona Institute of Science and Technology) amb el suport d’empreses i institucions com la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació o Barcelonactiva. Totes, institucions molt compromeses amb el foment de la igualtat real, la visibilitat de les dones i el lideratge femení.

El passat 30 de gener va tenir lloc la trobada de “100tifiques” al PRBB amb presència d’autoritats de la recerca i, naturalment, les protagonistes, 170 dones que s’impliquen en aquesta tasca de divulgació. L’11 de febrer, faran 180 xerrades simultàniament a 150 escoles de Catalunya.

Vaig tenir la sort de poder-m’hi adreçar amb una “master class” per donar-los eines de comunicació i, molt important, per mirar de no repetir alguns patrons de conducta apresos que afavoreixen la manca de visibilitat de les dones.

Durant la meva intervenció i amb l’ajut de 3 voluntàries del públic, vam analitzar el llenguatge corporal femení respecte al masculí i vam constatar com hem estat educades per a la discreció, la passivitat i l’obediència.

Afortunadament les dones professionals d’avui han superat aquestes actituds però encara trobem residus evidents d’aquests patrons de comunicació en els nostres moviments, gestos i to de veu.

Ser conscients d’això i poder-ho revisar ens ha d’ajudar a tenir més capacitat d’influència i més poder. I ser uns models per a les nenes que haurien de percebre una llibertat real d’escollir la seva via professional i la confiança per assumir, si ho desitgen, càrrecs directius i visibles.

Com a mostra de la feina que s’està fent en aquestes iniciatives us deixo dues frases molt significatives de dues expertes que van intervenir en la jornada del dia 30 de novembre.

Deia Digna Couso, directora del centre d’investigació CRECIM:

“El fet que les noies vulguin fer ciència amb una finalitat de servei no és genètic, és fruit de com s’acosta les nenes a la ciència o de com l’entorn permet que les nenes s’acostin a la ciència.”

I en la seva xerrada inaugural, Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba, afirmava:

“Per a ser dona científica es necessita una alta dosi d’atreviment, encara que cada vegada més la mateixa que necessiten els homes. Cal ser atrevides. Cal mantenir aquesta capacitat. No deixis que ningú et digui: Pensa-t’ho millor.”

 

Pots saber més sobre com optimitzar els teus recursos i augmentar el teu èxit professional en el meu blog  i al meu canal You Tube. En els meus cursos per a dones professionals i directives aprendràs tècniques de comunicació per tenir molta més visibilitat i autoritat en el teu lloc de treball i a superar les barreres que nosaltres mateixes portem dins. Consulta-ho a www.verbalnoverbal.com.