Small Talk: De qué hablar cuando no sabemos de qué hablar

temas a punto

De què parlar quan no sabem de què parlar.

En alguns moments de la vida social ens veiem obligats a saludar i a xerrar amb altres persones però no sabem com començar ni quins temes tractar.

Et trobes amb un veí en un ascensor, estàs amb d’altres pares esperant a la sortida del col·legi, vas a un sopar on no coneixes als altres convidats… Com trencar el gel? Moltes persones, a més, creuen que recórrer al tema del temps o del tràfic és parlar per parlar i que no fa falta trencar el silenci.

Però cal entendre que les converses són petits rituals, una espècie de dansa entre dues o més persones. Hi ha un acostament, un intercanvi i un tancament. Cal dominar les tres fases, i si ets hàbil, t’haurà servit per establir una relació de confiança amb aquesta persona.

La conversa intranscendent (small talk, ho anomenen els anglesos) serveix per interactuar, sobretot a nivell no verbal. Es pot parlar del que sigui, del tema més anodí, però permet intercanviar mirades, somriures i, fins i tot, tacte.
O sigui que el que hem dit no és tan important com la relació que hem creat. Aquestes converses serveixen per estrènyer relacions. Es comença per trivialitats i s’acaba parlant d’intimitats. 

Com improvisar temes per poder xerrar amb els altres, sense tenir un propòsit concret a part d’establir contacte i passar el temps?

Pots tirar mà de la informació que tens al teu abast en aquest moment, segons l’activitat, l’entorn o la persona amb la qual parles.

Activitat. Normalment les persones que estan en un context determinat és perquè tenen com a mínim un interès en comú: si estàs en un esdeveniment esportiu parles sobre aquest esdeveniment o experiències anteriors o preguntes com ho veu l’altra persona. Si estàs en un curs de socorrisme, parles del necessari que és, etc.
Entorn. El lloc on ocorren les coses et dóna molt que comentar: paisatge, decoració, objectes, història, olor, etc. Quin espai tan agradable. una vista preciosa. Una decoració exquisida. Aquest pati em recorda la meva infantesa.
Persona. Pots preguntar-li sobre el seu treball, la seva família, les seves preferències. Pots elogiar alguna cosa que coneguis d’ella o felicitar-la per quelcom assolit.

Imagina’t que tens tot un sopar per davant, amb persones que no coneixes de res i com ja sabem, no és correcte parlar de política, futbol, religió, sexe, malalties… de què parlem?

Entrena la teva habilitat per xerrar agradablement.
1. Conrea’t. llegeix, viatja, interessa’t per temes molt variats. Sigues curiós.
2. Informa’t. Cal conèixer l’actualitat, la qual cosa passa al teu poble i en el teu sector professional, però també el que passa al món i en els àmbits d’interès general.
3. Investiga. Abans d’anar a l’esdeveniment, informa’t sobre els assistents, per preveure possibles àrees d’interès.
4. Pregunta. Una vegada en l’esdeveniment has de temptejar els possibles temes, amb discreció. Interessa’t per la persona amb la qual estàs parlant i per les seves aficions, procedència, professió, etc.
5. Centra l’atenció en un tema d’interès comú o en el que interessa al teu interlocutor no en el teu, la teva vida, els teus èxits o els teus problemes.
6. Sigues agradable. Tant en els continguts com en les formes. No siguis indiscret, tracta temes positius i sigues educat.
7. Evita monòlegs. No donis lliçons magistrals; el que t’interessa a tu no té per que interessar-li a tothom.
8. Utilitza la tècnica del ganxo. Consisteix a enllaçar un tema amb un altre nou a partir del que va sorgint en la conversa.

Hi ha persones que tenen molta gràcia i simpatia. A altres persones els pot resultar molt incòmode, fins al punt de rebutjar assistir a esdeveniments per la incomoditat que representa haver de parlar sense cap altre objectiu que passar l’estona. Però es tracta d’una exigència social i, veient-ho en positiu, és una bona eina per guanyar amics i fer negocis. Al final, del que es tracta és de deixar un bon record en aquestes persones amb qui hem compartit una estona.

Accediu al video per millorar la comunicació.