Els senyals de la ira

Desenvolupant la nostra capacitat per llegir els missatges no verbals dels altres, podem evitar situacions de conflicte, anticipant-nos a una reacció violenta o, si no hi ha més remei, buscant una sortida per fugir el més aviat possible. Avui parlem dels senyals de la ira.

La ira és una emoció primària que sentim quan creiem que alguna cosa no va bé i ens pot afectar negativament. Pot ser que percebem una amenaça a la nostra integritat física, a la nostra autoestima, als nostres éssers estimats o a les nostres pertinences. Hi ha altres motius com el no compartir idees polítiques, la gelosia, etc.

Es tracta d’una reacció natural que té com a objectiu l’autodefensa i un eventual atac per defensar el que creiem just. Però en realitat, aquesta reacció de vegades és irracional, desproporcionada i fins i tot indesitjada per la persona que la sent.

Aquesta reacció comporta un excedent d’energia i aquests són els símptomes més evidents:

  • Moviments i gestos per guanyar volum i demostrar així força i superioritat: posar-se dret, caminar com un tigre engabiat, inflar el pit, aixecar els braços, avançar els punys, aixecar el cap desafiant, agafar objectes per llençar-los.
  • Avançar el cos preparant-se per a l’atac.
  • Augmentar el volum de veu per acovardir o simplement per expressar la ràbia.
  • Atacs verbals amb insults i amenaces.

No obstant això hi ha situacions en què no arribem a manifestar obertament aquesta ràbia, reprimim l’expressió de la ira perquè creiem que és el més prudent, perquè sabem que és un senyal de debilitat davant de tercers, per la nostra posició jeràrquica inferior, etc .

En aquests casos, entre l’autèntica emoció i la voluntat d’ofegar o dissimular aquesta tensió s’escapen uns senyals, més o menys subtils que ens delaten davant un bon observador.

En el rostre

S’avança la mandíbula, es tanquen la boca i les dents, es premen els llavis, mentre s’obren els orificis nasals per a expulsar més aire. Poden  les dents.

Pot ser que abaixem el cap i la barbeta vagi cap al pit, com si ens preparéssim per envestir. Els ulls empteiteixen i les celles s’arrruga el front. Mirem cap a la persona que ha causat el nostre enuig o mirem cap avall si volem evitar el contacte visual.

Posar-se vermell de la ràbia o empal·lidir també són senyals molt freqüents.

Al coll

S’inflen les venes del coll, es tensen els músculs. En les dones és perceptible en l’escot i coll amb taques vermelles. És fácil veure als homes com es passen el dit pel coll de la camisa o s’afluixen la corbata com si s’estiguessin ofegant. 

A les mans

Les mans ens donen moltes pistes. Si estan obertes és difícil que una persona estigui molt tensa o enfadada. Quan estan tancades i els polzes cap endins està acumulant una intensa energia negativa. Es poden arribar a clavar les pròpies ungles. Altres indicis són les petites autolesions en els dits, els creuaments de dits amb tensió, fer cruixir els ossos, colpejar un puny amb el palmell de l’altra mà, picar amb els dits a la taula o moure amb energia un objecte.

Al tronc

Segons el moment. Si aquesta persona ja està disposada a defensar o atacar, el pit va cap enfora. Si encara està en la fase d’intentar reprimir-se pot mostrar una posició de tancament, fins i tot creuant els braços. El que és important percebre és el ritme de la respiració perquè amb la ira s’accelera el ritme cardíac i la respiració es fa més evident. Fins i tot es pot escapar algun esbufec​​.

Als peus 

Tant homes com dones tendim a buscar l’estabilitat per poder tenir més presència i més força si hem de passar a l’acció. Separem els peus i busquem inconscientment la simetria. En la fase de la dissimulació, un dels gestos que ens pot delatar és donar cops de taló o picar el terra amb la punta de la sabata.

A la veu

Quan ens mostrem obertament, cridem. Però quan ens reprimim, la mateixa tensió ens pot deixar sobtadament sense veu o gairebé afònics. Hem de escurar el coll per recuperar un to mínimament serè. Podem sentir un nus a la gola i haver d’empassar saliva. I igual que ens tremolen les mans ens pot tremolar la veu, no tant per la ira en si sinó per l’esforç que fem per reprimir-la .

Observar aquests símptomes no verbals de la ira ens pot ser molt útil per saber com se sent una persona, què li molesta, com pot reaccionar i quin grau d’amenaça representa per a nosaltres. Per descomptat, la nostra actitud influirà decisivament en el desenllaç de la situació.

Accede al vídeo de Para Todos la 2 sobre las señales de la ira