5 errors de CNV que resten autoritat a una oradora

Parlar en públic, a l’entorn de l’empresa, suposa oportunitats comercials, exercici de lideratge, generar confiança, obtenir prestigi professional, repercussió en els mitjans i potenciar la visibilitat. I a això s’hi enfronten tant homes com dones.

Els homes acostumen a moure’s amb seguretat, projectant el seu rol masculí d’autoritat. Però moltes dones encara no dominen del tot els diferents registres de cnv per moure’s en diferents escenaris.

Després de més d’una dècada entrenant dones de tots els sectors professionals per a que transmetin seguretat i autoritat quan parlen en públic, puc detallar 5 errors que perjudiquen seriosament la seva imatge :

  1. Vestir excessivament provocativa. Els límits entre la indumentària professional i la seductora no estan delimitats clarament. Però quan la mateixa roba serveix per prendre una copa la nit de divendres i per treballar, alguna cosa està fallant. El públic ha de veure una professional i no una sex símbol. Molta pell al descobert, transparències, roba massa ajustada, minifaldilles, sabates amb talons de 10 cm, cabelleres extremades, ungles llargues i de colors cridaners, molts accessoris o molt grans, teixits brillants o estampats estridents, especialment de motius felins, etc. poden arruinar la teva imatge professional.
  1. Desplaçar els malucs. Recolzar el pes del cos en una cama i desplaçar la pelvis, accentuant la diferència entre cintura i malucs provocarà que el públic miri aquesta zona del teu cos, de la mateixa manera que atraus les mirades quan camines movent el cul. Si comences la teva intervenció en aquesta posició, transmetràs una imatge molt femenina, fins i tot sensual. Però poc estable i poc professional. Tot allò que guanyes en feminitat ho perds en autoritat.
  1. Somriure massa. Les dones somriem més que els homes, està comprovat. I això ens proporciona un aire de dolçor i tendresa però al mateix temps de docilitat. S’ha de somriure a l’audiència, especialment quan es saluda, però si tens un somriure permanent pots semblar bleda, excessivament dolça o complaent. Evita el somriure de timidesa, rígid, permanent, a vegades acompanyat de rialleta. No et pots permetre la imatge de nena espantada.
  1. Decantar el cap. Si pretens ser amable, aquest gest et serà realment útil ja que estàs transmetent docilitat i voluntat de diàleg. Però per presentar una imatge de poder i autoritat has de mantenir el cap centrat, ferm sobre les espatlles. Amb un somriure pots suavitzar l’aparença. Compte amb els teus cabells i els serrells llargs que t’obliguen a mantenir el cap de costat per veure-hi bé. El combinat de cap inclinat, cabellera llarga i manipulació dels cabells pot ser altament sensual.
  1. Tenir els canells tous. Gesticular amb les mans caigudes, lànguides, transmetrà una aparença de bleda adolescent. Estar dempeus, amb una mà penjant (o totes dues) a l’alçada de l’estómac  malmetrà la teva imatge de dona segura i poderosa. És un gest idoni per seduir una nit d’estiu però el pitjor per convèncer i dirigir.

En definitiva, sent conscients dels gestos que utilitzem tenim més control sobre la imatge que volem que percebin els altres. I aquesta la decideixes tu. Quina és la teva experiència, lectora? Y la teva opinió, lector home?