10 consells per gaudir de les vacances en família amb intel·ligència emocional i habilitats de comunicació

Durant l’any, la rutina, els horaris i les obligacions ens donen la sensació que tot està sota control, malgrat el ritme intens al que estem sotmesos. 

Arriben les tan esperades vacances i tot canvia. Ens disposem a gaudir d’un temps de descans, oci, temps lliure, cultura… i sobretot, família. Canviem l’espai, l’activitat, els temps, els rols, els rituals i les relacions. Es tracta d’un parèntesi en la vida quotidiana d’estudi i feina amb un objectiu prometedor: descansar, trencar amb la rutina, divertir-se i -molt imporant- compartir i créixer junts. 

Però per a alguns, les idíliques escenes familiars dels anuncis només surten a televisió. I toca enfrontar-se a les disputes entre germans, discussions amb la família política, retrets de la parella… i esperar que passi ràpid per tornar a la feina on descansem de tanta fricció i tensió.

Què ha passat? No s’han complert les altes expectatives que ens hem creat. I és que oblidem que la comunicació no és fluïda i satisfactòria per naturalesa, sino que s’ha de treballar en ella i desenvolupar unes bones habilitats per a cada situació. La comunicació conscient i responsable no pot fer mai vacances i en un moment on hi ha més friccions i més risc de conflicte s’hi haurà de dedicar tota l’energia i carinyo que mereixen els nostres estimats.   

 

Anem a preparar el kit de supervivència per travessar aquest camp de mines i arribar al final amb satisfacció. 

1.- Enforteix el teu equip 

El canvi de ritme ens afecta a tots i és un bon moment per repensar la participació de tota la família en les tasques domèstiques, per què els adults també puguin descansar. Si és la mare la que sempre s’encarrega dels àpats, ara és el moment de donar-li un descans. Si és el pare qui fa la compra, ara poden fer-ho els nois. 

Oi que és fantàstic? Però no esperis que això surti del no-res, per iniciativa d’ells. Això s’ha de preparar. Quan? A l’hora de preparar les vacances podeu tractar també la distribució de tasques segons l’edat o les habilitats de cadascú. 

En el “Pla de vacances” o en el “Pla de viatge” és bo incorporar també el “Pla d’intendència i manteniment”. És millor que es pacti abans de sortir de casa. Així tots saben què poden aportar, què s’espera d’ells i a què hauran de respondre. Si s’ha acordat amb el vist-i-plau de tots, serà més fàcil que després es compleixi i així evitem una pila de discussions entre germans, retrets entre la parella o el mal humor de qui es carrega sempre amb tota la feinada.  

2.- Negocia amb els teus fills adolescents

Abans de començar les vacances hauràs de fixar les bases d’una bona organització i negocial amb ells horaris, permisos, sortides, etc. És una de les fonts principals de discusions entre pares i fills que amb freqüència acaba afectant la parella. És important que hi hagi claredat en els missatges: què és negociable i què no. 

I no oblidis que el que s’ha acordat s’ha de complir… per ambdues parts!  

3.- Pau entre generacions

És molt freqüent que a l’estiu o per Nadal s’ajunti la família que veiem poc i que hagin de conviure sota el mateix sostre tres generacions i diverses branques familiars. Si afegim, a més, els amics i coneguts habituals del lloc de vacances, les relacions es converteixen en un complex entramat que necessita habilitats comunicatives extraordinàries. Què podem fer? 

Hem de procurar que adolscents i grans s’exercitin en l’art de la conversa i el debat tolerant.  Al voltant de la taula, és el moment d’escoltar els avis i els més joves: tots tenen alguna cosa a aportar. Però és freqüent que la divergència de punts de vista sigui font de discussions i alguna sortida de to que amenaça la convivència. Alguns avis, per dificultats auditives o per desconeixement dels temes que interessen als altres membres de la família, acaben per  “desconectar” o, pitjor encara, queden malauradament marginats de la conversa. És important que se sentin part del grup. 

D’altra banda, no deixis que les opinions i ingerències d’altres familiars t’alterin. Practica tècniques d’autocontrol i mira d’abstenir-te de contestar d’una forma brusca, d’utilitzar la ironia i el sarcasme. Agraeix les seves opinions i consells, encara que no et semblin encertats. Accepta les crítiques sense prendre-les com una cosa personal, entén que cadascú pot tenir el seu punt de vista. 

4.- Diplomàcia amb la teva família política

La teva família política segurament és encantadora i us ho passeu molt bé junts. Però si ets dels que perceben els sogres i cunyats com una amenaça, activa les teves habilitats d’autocontrol i de relació, doncs no guanyaràs res amb un enfrontament. No et fixis en els defectes sino en les virtuts i la teva comunicació serà més positiva. Evita posar-te a la defensiva si la seva sola presència ja t’altera i et recorda experiències anteriors. 

Hi ha temes que és millor descartar a no ser que compartiu punts de vista: política, futbol o religió són poc recomanables. 

5.- Amb els nens

Són moments únics que hem d’aprofitar, doncs creixen molt ràpid. A les vacances podem dedicar-los més temps i qualsevol activitat els pot ajudar a madurar intel·lectualment i socialment. Probablement es trobaran en situacions noves i haurem de ser pacients per ensenyar-los com comportar-se. 

Les pautes d’actuació aquí són:

 • Abans: Explicar-los prèviament què hauran de fer, amb qui es trobaran i què esperem del seu comportament. Per exemple: Tindrem convidats i hauràs de saludar, Anirem de visita a un museu i no es pot cridar ni córrer… 
 • Durant: Quan fan alguna cosa que no és correcta o no es porten bé, el millor és explicar-los com s’han de comportar. Evitem els crits, insults o amenaces. Per exemple:  S’ha d’esperar que tothom estigui assegut per començar a dinar. En lloc de Iván, si t’enganxo agafant una altra croqueta veuràs. 
 • Després: Elogiem l’esforç que han fet i comentem els èxits assolits. Per exemple:  M’ha agradat molt que oferissis les teves joguines al teu cosí. He vist que has demanat per favor aigua al cambrer: molt ben fet! 

6.- Mima la teva parella

Amb freqüència, apareixen estadístiques que ens alerten de l’augment de divorcis després de vacances. Serà perquè passem més hores junts, perquè apareixen les diferències o perquè estem més estressats que durant l’any convivint amb els fills propis o d’anteriors matrimonis i amb la família.

Imprescindible per no posar en perill l’amor: 

 • Parleu, parleu i parleu.
 • Tracteu els problemes que vagin sorgint i no els aneu guardant fins a explotar.
 • Vigila molt el to de veu, l’expressió de la cara i les teves paraules: han de ser tranquils, empàtics, respectuosos, carinyosos. 
 • Si alguna cosa t’ha ofès, t’has disgustat o no esteu d’acord amb alguna cosa, expressa les teves emocions, però no et tanquis en tu mateix, o no ho facis pagar a la parella mostrant el teu pitjor humor. 
 • Procura que cada dia hi hagi un moment d’intimitat. Si és difícil perquè esteu envoltats, penseu en una escapada o en demanar a algú que es quedi amb els nens. 
 • Encara que estiguis de viatge, en un càmping o al camp, cuida el teu aspecte i anima la teva parella a que també ho faci. 
 • És un bon moment pel romanticisme: passejades, migdiades, sopars, cinema, concerts, visites que us emocionin i us facin sentir units. 
 • No oblidis les abraçades, petons massatges i carícies al llarg del dia. Coquetejar i acaronar-se són pràctiques necessàries per mantenir el desig. 

7.- Marcant territori

La privacitat no només és molt important per a les pare3lles, ho és per a tothom, i especialment pels adolescents, que necessiten també sentir-se segurs en el seu espai particular, per reduït que sigui. Quan la casa s’omple de visites tingues en compte que el teu fill necessitarà els seus moments de soledat i és bo facilitar-li aquests espais de tranquil·litat. Tan important com el deure de compartir és el dret al silenci i la privacitat. 

Pacta espais i temps per a la calma i la soledat, per què puguin fer les seves activitats preferides o simplement puguin retirar-se del xivarri familiar. 

8.- Jugar a qualsevol edat

En qualsevol moment, els jocs de tot tipus són un gran camp d’entrenament d’habilitats de comunicació. De taula, a l’aire lliure, en ruta o esportius… hi ha una pila de possibilitats i poden ser divertits per a tothom. 

Podem aprofitar aquests dies en què estem junts sense obligacions horàries per compartir activitats on hi hagi una interacció cara a cara i cos a cos: jugar al parxís, a futbol, a endevinar pel·lícules… 

Si creus que els teus fills passen massa estona amb els videojocs, ofereix-los alternatives divertides on tu estiguis amb ells. No serveix de res dir: “Nen, deixa de jugar a la consola”.

9.- Sentit de l’humor

Fonamental per païr aquests dies. La capacitat per prendre-s’ho tot amb bon humor, riure’s d’un mateix. I a més, fer bromes i explicar acudits. 

Ens hem perdut, s’ha trencat un got, s’ha cremat l’arròs… no passa res, sempre hi haurà un cantó positiu. 

Fer fotos  –selfies també- i videos pot ser un gran entreteniment que ens ajudi a riure’ns de nosaltres mateixos. Podem, a més, muntar activitats de mímica, titelles, teatre… En general, els jocs provoquen somriures.

10.- Temps per a l’estima 

Es pot expressar amb el to de veu, del somriure, de la mirada, de les paraules… i especialment del tacte. 

Amb els jocs “cos a cos” tenim l’oportunitat d’aprofitar tots els beneficis del contacte físic entre tots els membres de la família: esports, activitats a l’aire lliure, banyar-se, jugar al llit amb els pares… afavoreixen el contacte. 

Petons, abraçades, pessigolles, massatges…  són l’aliment del cos i de l’ànima. Una abraçada després d’una baralla esborra el mal humor. Hem de ser generosos en mimos, en especial amb els més petits. 

També et pot interessar…

Article: La importància d’educar en comunicació no verbal.

Curs:Llenguatge no verbal online